martedì 11 marzo 2008

fugassa con 'a siòula

Oggi sperimentiamo un classico della cucina zeneise...

Focaccia con le cipolle
500gr di farina00
25grdi lievito fresco
un bicchiere di acqua
sale
olio
una cipolla grossa

Preparare un impasto di farina, lievito di birra ed acqua. Dopo averlo fatto riposare un'ora stenderlo su una teglia unta d'olio non superando i 2 cmdi spessore. Premere tutta la superficie della focaccia, cospargerla con un velo d'olio d'oliva e un po' di sale e quindi metterla a cuocere nel forno caldo a 200°per una ventina di minuti circa. Pochi minuti prima di sfornarla aggiungere la cipolla tagliata a fette sottili.

Mì son sentimentale finn-a fondo
e fasso l’eujo comme o pappê de strassa:
son innamoòò de Zena ciù da mondo,
ma ho un ballin ti ta testa: o l’è o fugassa.

E’ più forte di me, mì me-o confesso!
Scioa co-oa croco e co-a sâ a man bassa,
l’oexin ben vonto, o mëzo bello spesso!
o mae Micchê a l’è lê: santa fugassa!

O mâ o m’incanta, o segge bollezumme,
faeto de moixi o ciatto pe-a bonassa,
anche se a votte o sa de refrescumme
( a spussa dell’erzillio) ma a fugassa!

Il grattacielo! ? è bello da vedere;
e De Ferrari! ? ‘na gran bella ciassa;
Scuaja, Cannetto, Righi, Belvedere…
cöse pe-i euggi! Ma pensae, a fugassa!

Me l’asseunno de neutte, e poi m’adescio
che perdo e bave comme ‘na lumassa.
Chi ha coraggio me dighe che son nescio.
Mi ghe diggo de scì, e tetto fugassa.

E vi dirò di più, fò paragoni
con l’amigo do tacco ch’o strombassa,
quello che fa le pizze co-i calzoni.
Duxento pisse non fan unna fugassa!

E se diggo fugassa e diggo tutte,
no fasso distinsion tra magra, grassa,
co-o formaggio, co-a çioula: Bocche mutte!
pe mì va tutto ben s’a l’è fugassa.

Dommo a Milan, Venezia con San Marco,
Lanterna a Zena, Savonn-a a Campanassa,
San Remmo o zeugo, ä Spezza l’Arsenâ
e mì in scio stemma veuggio ‘na fugassa.

Mi son sentimentale e me commeuvo
s’a l’è co-a çioula e brindo con vinassa
s’a l’ha o formaggio. Ma de taxei l’è leugo.
Chiedo vegna. Son quello da fugassa.

Vito Elio Petrucci


2 commenti:

Anonimo ha detto...

la crostata deve essre magnifica come del resto lo e' il mio fondoschiena!

mariè ha detto...

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